Viatjar i fer activitats durant l’embaràs

Aquesta setmana, al Canal Informatiu IMAD, us parlarem sobre un tema pel qual també ens soleu preguntar i que us pot ser útil en aquestes dates. Moltes pacients embarassades ens pregunteu quan heu de planificar vacances o alguna escapada de cap de setmana, quines activitats podeu realitzar i quins transports podeu agafar.

Referent al transport, viatjar amb cotxe no suposa cap risc per a l’embaràs. Sí que es recomana en cas de fer viatges llargs, parar cada 2-3 hores per a estirar les cames i moure’s una mica. Per a evitar els riscos que comportaria un accident amb un fort impacte a l’abdomen -moltes vegades produït pel propi cinturó de seguretat-, existeixen adaptadors del cinturó de seguretat especial per a embarassades que trobareu a moltes botigues de puericultura o per internet. Tampoc existeix cap risc per a l’embaràs si es viatja amb avió (les cabines d’avió es troben pressuritzades) o vaixell. Hem de tenir en compte, però, que a partir de les 28 setmanes moltes companyies us demanaran un informe del ginecòleg que garanteixi que podeu viatjar sense risc de que us pugueu posar de part durant el viatge.

Quant a les activitats, podeu fer moltes coses. Heu d’intentar evitar sempre els esports de risc o amb possibilitat de fort impacte (escalada, esquí, hípica…) pel risc que pot suposar tenir un accident. Anar a caminar, fer bicicleta, platja, piscina, anar a l’spa -no hi ha problema amb els jacuzzis, tan sols cal evitar fer canvis sobtats de temperatura d’aigua molt freda o molt calenta-, jugar a tenis o pàdel… no suposa cap risc. Ja notareu vosaltres mateixes que a mesura que avancen les setmanes d’embaràs heu de disminuir la intensitat i la duració de l’activitat física per les molèsties i cansament que us suposarà. Intenteu també mantenir una bona hidratació ingerint líquids amb regularitat.

Finalment, si viatgeu a països fora d’Europa, també és important que us informeu de quines vacunes calen administrar-se, ja que moltes no es podran donar durant l’embaràs. També haureu de tenir en compte si hi ha risc de poder contraure alguna infecció que pugui afectar a l’embaràs (com el cas del virus Zika o de la malaltia de Chagas). Tota aquesta informació us la facilitaran al departament de medicina preventiva del centre sanitari de la vostra població.

Totes aquestes recomanacions s’hauran de valorar particularment en cas què surgeixi alguna complicació durant l’embaràs, hi hagi dolor o molèsties associades, o sagnat vaginal. En aquests casos, haureu de consultar amb el vostre ginecòleg.