Sobre el càncer de mama

Aprofitant que la setmana passada es va celebrar el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, avui us farem un breu apunt sobre aquesta malaltia al nostre blog.

El càncer de mama és una malaltia cada vegada més freqüent, i avui en dia ja afecta a 1 de cada 8 dones. Són múltiples factors els que han condicionat l’augment del diagnòstic d’aquesta patologia: el fet que cada vegada vivim més anys, els canvis en l’alimentació i els nostres estils de vida, o que la medicina ha avançat molt i cada vegada som capaços de detectar la malaltia en estats més inicials.

El càncer de mama és una malaltia que es diagnostica majoritàriament entre els 45 i els 65 anys d’edat. Per sota dels 40 anys, el 90% de les lesions que trobarem al pit corresponen a patologia benigna. És per això que és molt important seguir un programa de detecció precoç del càncer de mama, que té com a objectiu detectar les lesions malignes del pit en els seus estats més inicials i durant els anys de vida en que és més freqüent que es presenti, per tal de que en cas de trobar alguna lesió és pugui realitzar un tractament curatiu.

La majoria de societats i experts en patologia mamària recomanen la realització d’una mamografia anual a partir dels 40 anys, per tal de poder prevenir la mortalitat associada a aquesta malaltia en dones que no presenten factors de risc associats. Si més no, és important almenys seguir el programa de detecció precoç que s’ha pogut implementar a nivell de sanitat pública al nostre país, i que realitza a totes les dones entre els 50 i els 70 anys una mamografia cada 2 anys. Una de les idees que hem de desmitificar és el fet que fent aquestes proves estem donant molta radiació al cos i això és dolent, ja que no s’ha pogut  demostrar científicament que aquesta estratègia de prevenció sigui perjudicial per al cos (la dosis de radiació d’una mamografia és molt baixa).

Cal tenir present també, que aproximadament entre el 5-10% dels càncers de mama s’associen a alguna alteració genètica que fa que hi pugui haver una predisposició familiar a tenir-lo. Són aquells casos en els que veiem que en una mateixa família es presenten més de 2-3 casos de càncer de mama, quan veiem que la malaltia es presenta abans dels 50 anys, quan afecta als dos pits, o quan trobem altres casos de càncers associats en la mateixa família (còlon, ovari, peritoneal…). En aquests casos cal descartar amb proves genètiques que no hi hagi una susceptibilitat a patir la malaltia, que en alguns casos pot arribar a ser de més d’un 50% de probabilitats. Detectar aquest risc genètic comportarà una vigilància més estricta de la pacient o l’aplicació de mesures preventives per evitar que desenvolupi la malaltia.

Davant qualsevol dubte o símptoma relacionat amb el pit, els nostres ginecòlegs d’IMAD podran informar-te i avaluar-lo. També tens disponible a IMAD la realització de les proves genètiques per a la detectar la predisposició al càncer de mama, que consisteix en una simple analítica sanguínia.

Dr. Francesc Pérez Ceresuela