L’ús de la medicació en l’embaràs i la lactància

Iniciem la nova secció del Canal Informatiu IMAD, amb un tema d’especial interès: l’ús de medicació durant l’embaràs i lactància.

És ben conegut que qualsevol medicament o substància que ingerim al nostre cos pot tenir una serie d’efectes beneficiosos i d’altres no desitjats o secundaris. Durant l’embaràs, alguns d’aquests efectes poden repercutir en el desenvolupament del nadó tant en la seva formació com en el seu creixement dins l’úter. Aquests efectes també poden tenir rellevància durant el període de lactància, ja que alguns medicaments s’excreten per la llet materna i poden provocar efectes secundaris en el nadó.

Davant la necessitat de pendre alguna medicació durant l’embaràs o lactància, CONSULTEU SEMPRE al ginecòleg. Aquest evaluarà si es coneixen efectes secundaris de la medicació.

Cal dir que degut als riscos que comporten les proves que s’han de fer amb els medicaments (poden comprometre el desenvolupament d’un ésser humà) normalment no es realitzen i es desaconsella directament l’ús del medicament en la majoria de casos. Hi ha alguns medicaments, però, que sí s’han demostrat segurs durant l’embaràs i la lactància.

És el cas del Paracetamol (per al malestar general o dolor), l’Acetilcisteïna (per a la congestió i mucositat), o els òvuls de Clotrimazol (per les molèsties vaginals produïdes per fongs), entre d’altres.

Tenim una eina bastant útil per a consultar l’ús de medicaments durant la lactància, en cas de que algun metge ens hagi prescrit medicació. Parlem del web www.e-lactancia.org, on es pot cercar el nom del medicament que ens han prescrit i ens dóna informació sobre si el risc de prendre’l durant l’alletament és baix o elevat.

Esperem que la informació aportada us sigui d’utilitat. Podeu contactar-nos per a qualsevol dubte!

Equip IMAD.