Infeccions de transmissió sexual (ITS)

Avui, al Canal Informatiu IMAD, us volem informar sobre les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). Les ITS són aquelles malalties que s’adquireixen quan es mantenen relacions sexuals sense protecció (sense l’ús de preservatiu) amb persones ja infectades d’aquestes malalties, com el VIH, la sífilis, el papiloma, la gonorrea, l’herpes genital o la hepatitis, entre d’altres.

En els últims anys han augmentat el nombre de contagis d’aquest tipus d’infeccions, sobretot entre les persones més joves i els homes que tenen relacions sexuals amb altres homes, també afavorit pel fet que és més freqüent tenir múltiples parelles o contactes sexuals amb varies persones.

El fet que també cada vegada tenim més tractaments que curen o transformen en malalties cròniques en comptes de letals (com és el cas de l’VIH) per a aquests tipus d’infeccions, ha comportat que la gent tingui menys por a infectar-se i prengui menys precaucions a l’hora d’utilitzar sempre un mètode anticonceptiu de barrera com el preservatiu.

Dins les ITS, en tenim de greus com el VIH, la sífilis i les hepatitis, que afecten a múltiples òrgans del cos. En tenim que tenen una afectació més localitzada, que solen donar simptomes a nivell genital però que també poden tenir conseqüències greus com desenvolupar un càncer de coll de matriu (en cas del papiloma) o produir una infecció greu a la matriu i les trompes que pot condicionar no poder tenir fills en un futur (en cas de la gonorrea i la clamídia). N’hi ha, però, de més lleus, amb afectació tan sols genital com l’herpes o els condilomes, però que poden donar moltes molèsties i dolor.

Per a prevenir les ITS cal sobretot estar molt conscienciat de l’ús del preservatiu quan es mantenen relacions sexuals amb persones desconegudes. És important, també, de cara a evitar possibles efectes derivats d’aquestes infeccions, que davant del dubte o inici de qualsevol simptoma (dolor a la zona genital, aparició de lesions, febre, fluxe vaginal que canvia de color o amb mala olor), es consulti amb el ginecòleg.

Dr. Pérez Ceresuela