L’endometriosi
Avui us volem parlar sobre una malaltia que afecta a moltes dones, concretament a un 10% en edat fèrtil, però que sovint ens costa diagnosticar i resoldre: L’endometriosi.
L’endometriosi és una malaltia crònica en la que l’endometri, el teixit que creix dins de la matriu i es perd cada mes amb la menstruació, es desenvolupa fora de la matriu a altres zones de la pelvis on no hi hauria de ser. Degut a l’acció de les hormones, aquest teixit creix cíclicament igual que ho fa l’endometri abans de que vingui la menstruació.
Tot això condiciona principalment 2 símptomes en la dona: El dolor pèlvic crònic i els problemes de fertilitat. Altres símptomes poden ser la disparèunia (dolor amb les relacions sexuals), la disúria (dolor a l’orinar) o la disquècia (dolor al anar de ventre).
El diagnòstic sovint és difícil, ja que la pacient ho sol confondre amb el dolor intens simplement provocat per la menstruació. Es per això, que si és el teu cas en el que pateixes forts dolors de menstruació de forma contínua, es recomanable que consultis al ginecòleg per a que pugui realitzar-ne un estudi.
Existeixen diverses formes d’endometriosis: la més comuna és la que afecta als ovaris formant quists de contingut sanguini (endometriomas). Quan l’endometriosi afecta a òrgans de la cavitat pèlvica com l’intestí, la bufeta, els urèters o zones com el tabic recto-vaginal, es coneix com a endometriosis profunda.
Es pot presentar també en forma d’implants al peritoneu (endometriosis peritoneal), la capa que recobreix la paret abdominal per dins i els diferents òrgans que s’hi troben. O tenim una forma d’endometriosi anomenada adenomiosi en la que s’afecta el teixit muscular de l’úter.
Els objectius del tractament de l’endometriosi es basen en reduir el dolor i millorar la fertilitat, ja que com hem comentat es tracta d’una malaltia crònica no curable. Es fonamenta en 3 pilars: El tractament no farmacològic (dieta saludable, exercici físic regular i evitar el consum de tòxics com l’alcohol o el tabac), el tractament farmacològic (bé amb antiinflamatoris o anticonceptius hormonals en forma de pastilles o dispositiu intrauterí), i el tractament quirúrgic (extirpació del teixit endometriòsic, sovint realitzat per laparoscòpia).
Cal tenir en compte que el maneig de l’endometriosi profunda és complex, sovint precisa de la intervenció de diversos especialistes (ginecòleg, cirurgià, uròleg…) i és recomanable que es dugui a terme a centres especialitzats.