Els símptomes i canvis corporals que es produeixen en la menopausa

A mesura que les hormones sexuals disminueixen, comencen a aparèixer els primers símptomes associats amb la menopausa: fogots, malestar anímic, disminució de l’energia… Així com també es veu afectada la salut òssia, la cardiovascular i la cerebral, en concret, la memòria.

En la menopausa es produeix una disminució de la despesa energètica en repòs, un augment del teixit gras i una disminució del teixit magre, on la falta d’exercici físic i una alimentació inadequada influeixen en aquesta evolució corporal.

Aquesta situació, per una banda, produeix el debilitament de la força muscular i la salut òssia, doncs es produeixen alteracions en la regulació homeostàtica del calci corporal, fet que promou la pèrdua òssia. I per l’altra banda, s’augmenta el greix abdominal, perquè la falta d’estrògens fa que el cos sigui menys eficient alhora de cremar el greix de la dieta, i per tant, es tendeix al seu emmagatzemament, i en conseqüència, això produeix alteracions en els nivells sanguinis de colesterol, fet que suposa un risc de patir malalties cardiovasculars.

A més, les preferències dietètiques durant aquesta etapa es modifiquen, es produeix un augment de la ingesta de greixos i disminueix la ingesta de nutrients saciants, com les proteïnes i les fibres. I en un intent per controlar el pes o aquesta alteració en els gustos dietètics, la dona tendeix a menjar poc, per exemple, sopar poc. I si a aquest hàbit li sumem l’alteració anímica, es pot promoure el picar entre hores i un augment de l’ansietat pel consum de determinats aliments, entre altres. I tot això, acaba provocant un augment del pes i del greix corporal.

En resum, podem dir que els canvis hormonals produïts pel descens de les hormones sexuals, té conseqüències a nivell físic i psicològic en la dona. Per aquest motiu, ser conscient de les alteracions que es produeixen i actuar per a contrarestar els seus efectes, pot evitar repercussions majors en aquesta etapa.

Sara Lapeira – Nutricionista