El síndrome genitourinari

Avui us parlarem sobre el síndrome genitourinari de la menopausa, que engloba el concepte de l’atrofia vaginal. És una patologia molt freqüent, que afecta al 60% de les dones en edat menopàusica, i que consisteix en una serie de canvis a nivell genital provocats per la falta d’hormones en aquesta fase de la vida.

Els símptomes engloben:
– Sensació de cremor, irritació i picor dins de la vagina o la vulva.
– Sequetat i falta de lubricació durant les relacions sexuals.
– Dolor durant les relacions sexuals.
– Infeccions d’orina freqüents, sensació d’urgència per a fer pipi o inclús dolor a l’orinar.

La falta d’hormones provoca a la pell i mucosa de vulva i vagina una atrofia i debilitat, així com alteració de la flora amb disminució de lactobacils vaginals, un augment del pH i una disminució de l’aport sanguini a la zona que provoca la sequetat.

Dins dels possibles tractaments, el més efectiu és la teràpia substitutiva amb hormones, molt efectiva quan està indicada però que no totes les dones poden realitzar pels possibles efectes secundaris. El tractament amb dosis baixes d’hormona a nivell local en forma de cremes, és efectiu però requereix constància i continuïtat. Així mateix, també es pot fer un tractament local amb hidratants vulvo-vaginals més naturals com l’àcid hialurònic així com l’ús de probiòtics, però aquests tenen una efectivitat més limitada i també requereixen constància i continuïtat.

Finalment, és important destacar el nou paper que molt prometedor que té l’aplicació del làser CO2 ginecològic. És un tractament amb una efectivitat del 60-70%, amb mínims o cap efecte secundari i que no està contraindicat en cap tipus de pacient, i que requereix tant sols de 3 sessions de 20 minuts programades durant 3 mesos. Millora tots els símptomes prèviament exposats, i posteriorment tan sols requereix realitzar una sessió recordatòria un cop a l’any.

Si pateixes els símptomes o problemes exposats i necessites assessorament, pots demanar visita i consultar als nostres ginecòlegs d’IMAD, ja que al nostre centre disposem de tots els tractaments exposats amb la recent adquisició del Làser Ginecològic CO2.