L’alimentació del nadó durant els primers dies de vida

Davant l’arribada d’un nounat, una de les preocupacions més destacades és com alimentar-lo. Durant les classes de preparació al part es solen donar unes pinzellades d’informació, però és inevitable que després sorgeixin dubtes.

La millor alimentació per al nadó és la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida. Però, de vegades per decisió pròpia, per malalties maternes o perquè s’ha intentat i no ha estat exitós, els pares decideixen alimentar al seu nadó amb fórmula artificial i és necessari saber-ho fer bé i rebre la informació necessària.

En el moment del naixement, el primer contacte pell amb pell en els primers minuts de vida és un moment molt important, ja que el nadó té la capacitat i instint de buscar i enganxar-se al mugró. Durant el primer dia de vida, per tal de donar-li una bona alimentació caldrà ser insistent, ja que el nadó es troba en situació d’alerta i desprotecció. És important agafar-lo i situar-lo bé, i són de gran ajuda els consells que la matrona/infermera/auxiliar d’infermeria/metge us puguin donar per a què tot surti bé. Agafar-lo o posar-lo malament pot causar clivelles als mugrons o hematomes, i això comportarà dolor a la mare, retard en la pujada de la llet i insatisfacció per part del nadó, que cada cop es mostrarà més exigent a l’hora de menjar.

Normalment la segona nit de vida, el nadó vol estar tota l’estona al pit succionant. Com més succioni el nadó, abans tindrem la pujada de la llet. En cas de cesària, la producció de la llet es pot retardar entre 24 i 48h més.

Durant els primers dies, el nadó pot reclamar el pit cada hora o hora i mitja, però això canviarà i entre les 2 i 3 setmanes iniciarà preses més regulars, normalment cada 2h i mitja. Sabrem que la lactància va bé, si fa uns 6-8 pipis i unes 2-3 deposicions al dia.

Si l’opció ha estat una lactància artificial, heu de saber que les necessitats calòriques i de volum del nadó van augmentant amb els dies. Normalment un nadó a terme sol necessitar uns 25 cc cada 3h de biberó el primer dia, augmentant uns 5 cc cada 3h dia a dia fins a arribar als 70 cc cada 3h a partir de la setmana de vida, i així es manté. Posteriorment, segons el guany ponderal, el nadó anirà demanant més. El pediatra us ajudarà a anar ajustant les preses. És normal que una presa no se l’acabi i que a l’altra mengi més del pautat. Al principi mengen cada 3 hores aproximadament, però posteriorment pot ser que alguna presa l’allarguin, sobretot per la nit. Si el guany de pes és correcte, per la nit podeu descansar una mica més i que es salti alguna presa (sempre a partir dels 7 -10 dies de vida).

I si la vostra decisió ha estat fer una lactància mixta, pel motiu que sigui, heu de saber que el pit s’adaptarà a la producció exigida pel nadó i la resta la podeu completar amb biberó.

Un nadó perd fins un 10% del seu pes al néixer, i posteriorment comença a guanyar uns 20gr per dia ó 150gr/setmana. Aquestes xifres són aproximades, ja que cada lactància és diferent.

El paper del pare de vegades no és fàcil. Veu patir a la mare i que el nadó plora molt i no sap si és de gana o què passa. Tots necessiteu suport, i els pares esteu inclosos. Si es tracta d’una lactància materna, podeu ajudar a col·locar al nadó, a acomodar la mare i animar-la sempre. Si la lactància és artificial, podeu alimentar-lo vosaltres i deixar que la mare descansi. Les mares, donat al seu estat hormonal, poden sentir-se tristes i tenir la sensació que fracassen en l’alimentació del nadó. Allí és on podeu donar paraules d’ànim i ajudar-les, deixar que expressin el que senten, plorar si fa falta, abraçar-les… de vegades tan sols escoltar les vostres parelles i que sàpiguen que esteu allí per fer-les costat, els servirà per seguir endavant.

Segur que ho feu genial però paciència i penseu que necessiteu tots tres un període d’adaptació… No us oblideu mai d’intentar gaudir-ho!

Dra. Silvia Franch